Које су вештине важне за полазак у шкoлу?

Једно од битних питања се поставља како се дете припрема за школу? Да ли је потребно да зна да чита и пише? Родитељи су у дилеми да ли је потребно са децом писати, читати, бројати или пустити да дете ужива у својој игри јер проживљава непоновљиво време - детињство.

Ипак полазак у школу пред дете ставља одређене захтеве, па се треба добро припремити за њих. Сви ће се сложити да дете не мора да чита  и да пише али да треба да има развијене предчиталачке вештине (добро развијен говор, уочавање видљивих детаља, повезивање речи са сликом, да зна како се држи књига, окрећу странице, препознаје слова и зна да она дају реч која означава предмете, разликује гласове у речи, повезује слова са гласом итд). Такође треба развијати жељу за усвајањем нових знања, а најбољи је начин је кроз игру.
Свакодневним играма код деце се продубљује пажња, разумевање, подстиче процес мишљења. Од начина на који са децом играмо, зависи колико ће деца развити своје капацитете и креативност. 
Највећу улогу у сазревању детета за школу игра самопоуздање, да говори пред групом, не стиди се и показује интересовање да искаже своје мишљење. Зато је улога одраслог вишеструка да податакне дете да говори, да га слуша, бодри и разуме. 
Више од слова и бројева је битнија и самосталност, да дете брине о себи и својим стварима. Децу треба да подстичемо да учествује у обављању кућних обавеза сходно свом узрасту. 
У предшколском периоду дете треба да развије социјалне вештине које су важне да се осећа као део колектива. Оно учи да сарадјује, де побеђује И да губи, да се дружи, буде стрпљиво, друге да испоштује и решава сукобе на прихватљив начин. 
На овом узрасту деца имају природну потребу за кретањем и истраживањем, не треба је гасити. Дозволимо деци да себе надоградјују, развијају своје капацитете, мање је важно бити "корак два пре школе" најважније је изпоштовати дететове потребе, јер када је дете задовољно, када одраста у позитивном окружењу оно се несметано развија, сазрева и тако својим темпом кроз игру учи о њему интересантним областима. 

Comments

Popular posts from this blog

Шта чинимо лоше за интегритет наше деце ?

Како подржавати стидљиву децу?